Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 Kasım 2020 Pazartesi

Çocuk Oyunlarının Geleneksel Oyundan Dijital Dönüşümü

Çocuk Oyunlarının Geleneksel Oyundan Dijital Dönüşümü
Oyun oynamak, teknoloji ile birlikte şekil değiştirdi. Artık daha çok dijital oyunlar görüyoruz.  

Oyun insanların yaşamında özellikle çocuk yaşlarda fazlasıyla yer edinir. Öyle ki çocukların hayatında yeme, içme, uyuma gibi temel ihtiyaçların yanında oyun da temel bir ihtiyaç olarak sayılabilir. Oyunun insan hayatında kapladığı yerin bu kadar büyük olmasının sebebi ise hiç kuşkusuz hayatı öğrenmede ona sunduğu pek çok faydadır. Çocukluktan erişkinliğe geçişte oynanan çocuk oyunlarının hepsi yetişkinlik dönemine hazırlıktır. Bu nedenle, aileleri tarafından oyun oyna diye yönlendirilen çocukların daha sosyal bireyler olmaları rahatlıkla beklenebilir.


Oyunun Tarihi

Oyunların tarihine baktığımızda ilk bulgular milattan önce üç binli yıllara dayansa da oyunun varlığı insanoğlunun var olduğu zamanla aynı olsa gerek. Çocuk oyunları da yaşanılan zamana göre hep değişiklik göstermiştir. Ancak önümüzdeki zamana bakacak olursak tarihin hiçbir sayfasında görülmemiş bir farklılıkla hatta değişimle karşı karşıyayız. Teknoloji çağı tabi ki oyunlara da etki etmiş durumda. Teknolojinin oyuna yaptığı etkiler arasında bazı faydalar bulunsa da çocuklar üzerinde bıraktığı eksiklikler de çok fazla.

Geçmişe baktığımızda bulunan geleneksel oyunlar hep karşılıklı iletişime, anlaşmaya, bağ kurmaya, hem duyusal hem de fiziksel yönden çocukları geliştirmeye yönelik aktivitelerle dolu. Bu teknoloji çağında acaba dijital oyunlar geleneksel oyunların yerini tamamen alacak mı? Bu bilgisayar, tablet, telefon oyunları her ne kadar geleneksel çocuk oyunlarının yerine geçse de geleneksel oyunların eksikliğinin çocuklarda hem fiziksel hem de duygusal yönden yerini doldurabilecek mi? Tabi ki de tartışılır...

çocuk oyunları

Çocuklar İçin Dijital Yaşam 

Teknoloji doğru kullanıldığı zamanda insanlığa, gelişime olan katkısı gerçekten de çok büyük. Ancak kendimizi teknoloji ile örülmüş ağlar arasında tamamen bırakmamak da gerekiyor. Özellikle çocuklarımızı bu ağlardan korumak çok önemli.

Dijital oyunlara da geleneksel oyunlara da bakıldığı zaman; oyunun tanımı ve temel yapısal özellikleri açısından birbirleri ile benzerdirler. Farklılaştıkları noktalar ise oyunların alanı, oyuncu sayısı, araç ve gereçler ile oyun biçimi, içeriği ve çocukta geliştirdiği noktalardır.

Geleneksel oyun; çocukların arasında iletişim temelli, fiziksel hareketliliğin yoğun olduğu ve yaratıcılığa dayanan oyunlardır. Geleneksel oyunda alanlar, araçlar ve oyunun oynanma biçimi, kuralı çocukların elindedir ve hem zihinsel hem de fiziksel açıdan çocuklar özgürdürler.

Burada en önemli nokta ise, çocuklarda sosyal aktivitelerin ve yaratıcılığın gelişmesidir. Geleneksel oyunlar fiziksel, zihinsel, sosyal ve duyuşsal gelişimde çok önemli rol oynamaktadırlar.

Dijital oyuna gelince; monitör, fare, klavye ya da telefon, tablet aracılığı ile sanal bir ortamda ekran ile etkileşim sağlandığı, kuralları ve amaçları olan sistemler bütünü olarak tanımlanabilirler. Dijital oyunların yapılan bilimsel araştırmalara göre zihinsel gelişim başta olmak üzere çocuk gelişimi üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmektedir. Bu oyunlar kimi zaman çevrimiçi şekilde çoklu modda oynanabileceği gibi tek başına yapay zekâya karşı da oynanabilirler.

Özellikle, düzenli kullanımda zeka becerilerini geliştirdiği kanıtlanmış MentalUP gibi oyunlar, çocuklarda zihinsel yetkinliklerin hızlı kazanılmasında önemli bir rol oynuyor. Çocuklarda hızlı düşünme becerisine, buna bağlı olarak hızlı ve doğru karar verebilme, problem çözme gibi yeteneklerin gelişmesinde önemli etkileri bulunuyor. Ancak belirtmek gerekir ki çocuklar saatlerce aynı pozisyonda bir ekrana bakarak durmaları, tam da gelişim çağında olan çocukların hem fiziksel gelişimlerini hem de beyin gelişimlerini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle oyun zamanlarının kısıtlanması doğru olacaktır. Bu bağlamda MentalUP da ekran bağımlılığını önlemek amacıyla günlük sadece 20 dakikalık egzersizler sunuyor.

MentalUP’ı inceleyin.

Dijital oyunları oynayarak çok fazla zaman geçiren çocukların, bu oyunlara karşı bağımlılık geliştirdikleri, sosyal yaşamdan koptukları, şiddete eğilimlerinin arttığı da yapılan araştırmalarla gözlemlenmiştir. Teknolojinin hayatın her alanında olduğu zamanımızda tabi ki de çocukları dijital oyunlardan tamamen uzak tutmak kolay değildir, doğru da olmaz. Ancak dijital oyunların bu olumsuz etkileri göz önünde bulundurularak çocukların dijital oyunları oynamalarının yanı sıra özellikle geleneksel oyunlardan kopmalarının önüne geçilmesi önem arz etmektedir.



3 yorum:

  1. Güzel bir yazı olmuş mental up ı daha önce de duymuştum denemek şimdi nasip oldu :)

    YanıtlaSil
  2. Ben daha çok kral oyunları beğeniyorum

    YanıtlaSil

yorumlarınız benim için çok önemli :) yorum yapan herkeseee kocamannn teşekkür :)) Blogunuz yoksa ya da gmail adresiniz "yorumlama biçimi" kısmından "adı/url" yazan seçeneği seçin adınızı yazın, url kısmını boş bırakın yorumunuzu yazıp yayınlayın. Yorumlarınız denetimden geçtikten yayınlanacaktır.