Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 Temmuz 2013 Çarşamba

Dede günü mü? Seçimlere hazırlık mı?

Merhaba!
Annem Değirmenlikızık mahallesinden tabii 20 sene evvel köy olduğu için annem hala köy diye bahsetmekte.
Bursa'da dağ köylerinde dede günü diye bir olay var. Nedir bu gün? ne olabilir ki ermiş bir dede köyde yaşıyormuş ölmüş ve mezarının etrafı çevrilmiş ve herkes buraya mum dikip, dua etmeye başlamış o günden sonra her yıl hıdırellez haftasında dede günü diye etkinlik  yapıyorlar.

Dede günü diyorlar ama annemin anlattığı çocukken herkes piknik sepetini alır ve piknik yapardı etraftan da o kadar çok insan gelirdi ki şenlik gibi geçerdi. 70'lerin sonlarına doğru sağ-sol çatışması değirmelikızığı da etkilemiş ve muhtar bu etkinliği yasaklamış. 4 yıldır tekrar canlandırılmaya çalışıyor. Hıdırellez ile karışmış bir dede günü gibi geliyor bana zamanla deformasyona uğramış adı dede günü kalmış.

Şimdi nasıl peki; geçenlerde katıldığımız dede günü tam bir facia belediye başkanları, milletvekilleri, tabii bitmek bilmeyen uzunnnn uzunnn konuşmalar amacından uzaklaşmış, siyasete kurban olmuş, seçimlere hazırlık olan bir gün. Tabii yine ne çapulculuğumuz kaldı ne ayak takımlığımız.Biz biraz geç gittik önce mehter takımı çıkmış sonra kılıçkalkan  oyunu sonrası bildiğiniz gibi.

Organizasyon desen zaten yok büyük adamlarımız konuşup gittikleri ve sonrasında yapılan gösterileri izlemedikleri için herkes bitti sanıp dağıldı kimse karagöz ve hacıvatı, miniklerin sunduğu karate gösterisni  izlemedi tabii bunda arkada dağıtılan pilav ve ayranın etkisi büyük. Bizim millet bedava pilav, ayran oldu mu babasını tanımaz ama onlarda suç yok insanların yıllardır andıkları dedelerini, baharın gelişini siyasete alet edip, miting yerine çevirenler kısacık bir gösteriyi izleme zahmetine girmeyen milletimizin vekilleri, büyük adamlarımız sağolsun.

Konuşma sırasını bekleyenler ve dinlemekten sıkılmış halk. Alışık olduğumuz bir manzara.

Bursa'nın huysuz dostları. Hacıvat ile Karagöz.



Çoğu kişide bu örtüleri gördüm annemden aldığım bilgiye göre; adı keyfiye hacı karşılamaya giderken takılıyormuş. Şimdilerde ise dede gününde görevliler takıyor.
İsteyen satında alabiliyormuş.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız benim için çok önemli :) yorum yapan herkeseee kocamannn teşekkür :)) Blogunuz yoksa ya da gmail adresiniz "yorumlama biçimi" kısmından "adı/url" yazan seçeneği seçin adınızı yazın, url kısmını boş bırakın yorumunuzu yazıp yayınlayın. Yorumlarınız denetimden geçtikten yayınlanacaktır.